Кадър: Нова твБарселона е парализирана от протести както за независимост, така

...
Кадър: Нова твБарселона е парализирана от протести както за независимост, така
Коментари Харесай

Каталуния разделена: Барселона, парализирана от протестите

Кадър: Нова тв

Барселона е парализирана от митинги  както за самостоятелност, по този начин и за оставане в Испания. През почивните дни стотици хиляди излязоха по улиците. 

Испанските управляващи са безапелационни, че сваленият каталунски водач Карлес Пучдемон към този момент не е министър председател. Днес ще стане ясно дали той въпреки всичко ще се опита да се върне на работа, оповестява Нова тв.

Пучдемон също по този начин може да се кандидатира на предварителните районни избори през декември, в случай че до тогава не е в пандиза, съобщи испанският външен министър Алфонсо Дастис.

" Не знам какви ще са правосъдните дейности до 21 декември. Ако отиде в пандиза до този миг, то той мисля не е лишен от правото да взе участие в изборите ", отбелязва Дастис.

Той не изключи, че днешната рецесия в Каталуния може  да докара до разширение на статута на автономията на провинцията .

" Изключвам независимостта, само че не и огромна автономност, макар че и в този момент това един от районите с най-широки компетенции и пълномощия освен в Испания, само че и в целия свят ", съобщи Дастис.

Припомняме, че в петък Народното събрание на Каталуния разгласи самостоятелност, само че Сенатът на Испания утвърди предлагането на държавното управление в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който до момента не бе прилаган. Чрез него Мадрид мощно лимитира автономията на Каталуния и отстранява от служба Карлес Пучдемон, както и цялото районно държавно управление. Над 90% от участниците в локалния референдум гласоподаваха за самостоятелност на Каталуния, само че самите участници бяха по-малко от половината от каталунските гласоподаватели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР